Apakah maksud LOT dalam forex

On Nov 19, 2014 | In Belajar Forex | by myfbs

Apabila anda hendak membuka posisi,sudah tentu anda yang menentukan berapakah jumlah wang yang anda akan niagakan. Walau bagaimanapun,sesetengah broker tidak akan meminta berapa banyak kah wang anda yang nak di niagakan sebaliknya meminta anda memasukkan berapa Lot kah yang anda ingin niagakan. Seperti yang saya ceritakan di bab pengenalan,pada asasnya forex melibatkan sejumlah wang yang besar.Broker tidak akan menguruskan wang anda yang bernilai kecil. Oleh yang demikian, kebanyakan broker hanya akan membenarkan anda membuka posisi dengan kadar minima 0.1 Lot iaitu bersamaan 10 000 USD.

Kesimpulannya, Lot ialah jumlah wang yang akan anda niagakan.

10 Lot = 1 000 000 USD

1 Lot = 100 000 USD.

0.1 Lot = 10 000 USD

Anda tentu risau sekarang kerana anda tidak mempunyai modal sebanyak 10 000 usd tersebut. Jadi bagaimana hendak anda membuka satu posisi?? Jawapan nya sudah tentulah dengan leverage.

Lihat contoh di bawah:

Sebagai contoh, Leverage yang anda gunakan ialah 1:200. Jadi untuk membuka 0.1 Lot, anda hanya perlu ada wang sebanyak 50 usd dalam akaun anda kerana 50 usd x 200 leverage = 10 000 usd.Betul tak?

Kalau leverage yang anda gunakan ialah 1:100 pula,sudah tentu anda perlukan 100 usd untuk membuka 0.1 Lot kerana 100 usd x 100 leverage = 10 000 usd.Sudah faham sekarang?Kalau belum lagi..ulang-ulang la membaca agar anda mendapat kefahaman yang
lebih mendalam.

Sekiranya anda membuka posisi dengan 0.1 Lot, setiap kenaikan/penurunan 1 pip anda akan untung/rugi 1 usd.Tak percaya?

Lihat contoh di bawah:

Anda buy GBP/USD (beli GBP dengan wang USD) sebanyak 0.1 Lot (10 000 GBP) pada harga 2.0000 (1 GBP berharga 2 USD). Jadi anda perlu bayar adalah sebanyak 20 000 USD kerana 10 000 x 2.0000 = 20 000 USD.Selang beberapa saat kemudian, harga GBP/USD naik pada kadar 2.0001 (1pip). Anda pun terus menukarkan kembali wang 10 000 GBP anda tadi kepada USD. Berapa USD kah yang anda dapat? Sudah tentu jawapannya ialah 1 USD kerana 10 000 GBP x 2.0001 = 20 001 USD. Tengok? 1 pip bersamaan 1 usd bukan?

Lot tidak di guna pakai dalam penggunaan meta trader 4. Tetapi Lot di istilah kan sebagai Volume. Nama je lain,maksud sama je. Anda boleh jumpa istilah volume ini apabila hendak membuat order dalam platform meta trader4.

Ingat!!! Anda boleh set kan berapakah nilai 1 pip anda dengan Lot. 1 Lot = 10 usd setiap pip. Sekiranya anda sanggup menanggung risiko kerugian yang besar,sudah tentu keuntungan yang bakal anda peroleh juga besar. Manage lah risiko untung anda dengan bijak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Buka Akaun

Like Us